Nákup kratomu zde: www.kratomovylistecek.cz
Syrovátkové (whey) proteiny
Syrovátkový (whey) protein představuje pohodlný způsob, jak doplnit či zvýšit svůj denní příjem bílkovin. Jedná se o kompletní látku, která obsahuje všechny esenciální aminokyseliny. Navíc je velmi dobře stravitelná a poměrně rychle se vstřebává. To může být důležité nejen pro sportovce, ale i pro ty, kteří se snaží zhubnout nebo pro osoby po úrazech.
Nejprodávanější
Co je syrovátkový protein?
Zjednodušeně řečeno jde o směs bílkovin izolovaných ze syrovátky neboli tekutiny, která vzniká při srážení mléka při výrobě sýrů a dalších mléčných výrobků.
Tekutá syrovátka následně prochází různými stupni zpracování a stává se z ní to, co známe pod označením syrovátkový protein – prášek, který se přidává do koktejlů, smoothie, proteinových tyčinek a dalších pokrmů.
Bílkoviny jsou považovány za hlavní stavební kameny lidského těla a základními stavebními prvky bílkovin jsou aminokyseliny. Některé aminokyseliny si organismus dokáže vyrobit sám, jiné je nutné dodávat pomocí potravy.
Ty, které musíme získávat ze stravy, se označují jako esenciální aminokyseliny. Syrovátkové bílkoviny obsahují velké množství všech devíti esenciálních aminokyselin. Syrovátka navíc obsahuje i další prospěšné látky, jako například laktoferin, beta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin a imunoglobuliny.
Jaké jsou typy syrovátkových proteinů?
Existují tři typy whey proteinů, přičemž hlavní rozdíl spočívá ve způsobu jejich zpracování.
- Koncentrát – zachovává si většinu prospěšných živin, které se v syrovátce přirozeně nacházejí, díky obsahu laktózy a tuku má lepší chuť
- Izolát – obsahuje méně laktózy a tuku a postrádá některé prospěšné živiny, které se nacházejí v syrovátkovém koncentrátu
- Hydrolyzát neboli hydrolyzovaná syrovátka – jeho vlastností je rychlejší vstřebávání
Jednou z předností kvalitních potravinových doplňků se syrovátkou z Nutrition-shop je skutečnost, že neobsahují žádná sladidla a další přidané látky. Kromě toho se velmi rychle rozpouštějí, a příprava proteinového nápoje, ať už před tréninkem nebo po tréninku, je tak otázkou okamžiku.
Proč užívat syrovátkový protein?
Proteinový prášek ze syrovátky je oblíbený mezi sportovci i obyčejnými lidmi, kteří chtějí zlepšit svůj výkon. Jeho hlavním účinkem je podpora nárůstu svalové hmoty a síly, neboť syrovátka poskytuje bílkoviny a aminokyseliny, které slouží jako stavební kameny pro svaly.
Ve srovnání s jinými proteiny se navíc syrovátkové bílkoviny rychle vstřebávají a využívají. V neposlední řadě zvyšují uvolňování anabolických hormonů, které mohou rovněž stimulovat růst svalů.
Pro dosažení co nejlepších účinků je vhodné čistý syrovátkový protein kombinovat s nejlepšími hovězími proteiny, které navíc obsahují velké množství minerálů.
Jaké jsou další výhody syrovátkového proteinu?
Syrovátkové bílkoviny přinášejí i mnoho dalších benefitů, které přímo nesouvisí se sportovními výkony.
- zvýšení pocitu sytosti a usnadnění hubnutí
- snížení krevního tlaku
- snížení hladiny cukru v krvi
- zmírnění příznaků stresu a deprese
- snížení hladiny C-reaktivního proteinu v krvi
- zvýšení přirozené obranyschopnosti organismu
Pro koho jsou syrovátkové proteiny vhodné?
Tyto doplňky stravy se syrovátkou jsou často využívány při hubnutí, neboť podle odborných studií pomáhají zvýšit úbytek tuku a zároveň zachovat množství svalové hmoty.
Další skupinou, která z užívání syrovátkového proteinu může těžit, jsou senioři. Svalová hmota s věkem přirozeně klesá, což s sebou přináší celou řadu potíží. Tuto změnu lze částečně zpomalit nebo jí zvrátit kombinací silového tréninku a konzumací potravin s vysokým obsahem bílkovin nebo proteinových doplňků.
V neposlední řadě je konzumace syrovátkových whey proteinů vhodná též pro osoby po komplikovaných úrazech. Bylo prokázáno, že též zvýšená konzumace některých aminokyselin má pozitivní účinky na hojení úrazů. K často doporučovaným patří kvalitní glutaminové doplňky stravy, které zvyšují tvorbu kolagenu potřebného k hojení svalových vláken.
Nabídka potravinových doplňků se syrovátkou je velmi široká, k oblíbeným značkám patří Nutrend Whey protein či Extrifit Whey protein. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku. Receptů se syrovátkovými proteiny existuje celá řada, některé z nich najdete i přímo v blogu na Nutrition-shop.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Syrovátkové proteiny patří k nejlépe prozkoumaným doplňkům výživy. Jsou obvykle dobře snášeny, ale lidé s intolerancí laktózy by s jejich konzumací měli být opatrní. Rovněž osoby trpící problémy s ledvinami nebo játry by se syrovátkovým bílkovinám měli vyhnout nebo se před jeho užíváním poradit s lékařem.
Konzumace příliš velkého množství whey proteinů může způsobit zažívací a střevní problémy. Někteří lidé mohou být na syrovátku alergičtí, v tom případě jsou pak nejlepší veganské proteiny, které jsou pouze rostlinného původu.