Dýňové proteiny
Dýňové proteiny jsou méně známým, ale stále oblíbenějším rostlinným zdrojem bílkovin. Kromě toho jsou bohaté na celou řadu dalších zdraví prospěšných látek, jako je hořčík nebo vitamín E. Prospěch z jejich konzumace může mít široké spektrum osob, od fitness nadšenců přes vegany až po seniory.
Nejprodávanější
Co jsou dýňové proteiny?
Dýňové proteiny jsou jedním z velmi kvalitních druhů veganských proteinů. Vyrábějí se lisováním dýňových semínek. Výsledkem je zisk dýňového oleje, který má velmi univerzální použití v kuchyni, a směs, která se poté rozemele na proteinový prášek. Ten je následně cenným zdrojem nejen bílkovin, neboť jejich obsah se pohybuje okolo 65 %, ale také některých minerálních látek a vitamínů.
Protein z dýně obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, nicméně odborné výzkumy ukazují, že obsah lysinu a threoninu je nízký. Z tohoto důvodu se užívání dýňového proteinu doporučuje kombinovat s jinými rostlinnými zdroji bílkovin, které tyto aminokyseliny obsahují, jako je například hrachový protein, který můžete na Nutrition-shop rovněž zakoupit.
Proč užívat proteinové doplňky z dýňových semínek?
Oproti ostatním rostlinným i živočišným zdrojům bílkovin obsahují dýňové proteiny též další cenné látky, které jsou v nich během šetrného procesu výroby zachovány. Studie potvrzují, že dýňová semínka patří k nejbohatším přírodním zdrojům hořčíku. Tento minerál je velmi důležitý pro řadu tělesných funkcí a procesů, včetně krevního tlaku či hladiny cukru v krvi.
Dalšími cennými látkami, které jsou v dýňových proteinech zachovány, jsou vitamín E, který v našem organismu působí jako antioxidant, nebo zinek. Zdraví srdce podporuje též zbytkové množství omega-3 a omega-6 mastných kyselin.
Stejně jako ostatní rostlinné proteiny, které najdete v nabídce Nutrition-shop, ani bílkovinný dýňový prášek neobsahuje lepek, laktózu a další běžné alergeny.
Jaké jsou výhody proteinových přípravků vyráběných z dýně?
Dýňové proteiny nepřinášejí jen benefity, které souvisejí s výkonem a fyzickou aktivitou. O jaká další pozitiva jde?
- pomáhají nárůstu svalové hmoty
- urychlují regeneraci svalů
- podporují zdraví srdce a celého kardiovaskulárního systému
- napomáhají ke správnému fungování imunitního systému
- jsou hypoalergenní
- jsou lehce stravitelné, nezatěžují trávicí trakt
Pro koho jsou dýňové proteiny vhodné?
Fitness nadšenci a další fyzicky aktivní osoby, včetně vegetariánů a veganů, dýňové proteiny užívají jako zdroj bílkovin, který jim napomáhá v dosažení jejich fitness cílů a s regenerací po tréninku nebo sportovním výkonu.
Ženy na dýňovém proteinu oceňují to, že díky obsahu hořčíku, zinku či vitamínu E, přispívá nejen ke zdraví svalů, ale také kůže, vlasů a nehtů. Dýňový protein neobsahuje laktózu, lepek ani sóju, což jej činí vhodným pro lidi s potravinovými alergiemi nebo intolerancemi.
Seniorům proteiny vyráběné z dýňových semínek pomáhají nejen s udržením svalové hmoty, která jinak s věkem přirozeně ubývá, ale díky obsahu hořčíku také s prevencí svalových křečí nebo se snížení rizika vzniku kardiovaskulárních potíží. Nutrition-shop svým zákazníkům nabízí též speciální doplňky stravy s magnesiem.