Glutamin
Glutamin (l-glutamin) je jednou z dvaceti aminokyselin v našem organismu. Nejvíce zastoupený je ve svalové tkáni. Doplňky stravy obsahující glutamin tak často využívají sportovci, kterým pomáhá nejen s nárůstem svalové hmoty a lepším výkonem, ale také s rychlejší regenerací a ochranou svalů proti poškození. Kromě toho podporuje též imunitní systém a má důležitý vliv na zdraví střev.
Nejprodávanější
Co je glutamin?
Obecně platí, že glutamin patří mezi neesenciální aminokyseliny, které si náš organismus dokáže vyrobit. Stejně jako mnoho jiných aminokyselin existuje ve dvou různých formách:
- L-glutamin
- D-glutamin
Tyto dvě formy jsou podle odborných studií téměř identické, mírně se liší pouze svým molekulárním uspořádáním. V potravinách a doplňcích stravy se nachází L-glutamin.
L-glutamin si náš organismus přirozeně vytváří a následně ho využívá k tvorbě bílkovin a plnění dalších funkcí. Výzkumy ukazují, že jde dokonce o nejhojněji zastoupenou aminokyselinu v lidském organismu.
Existují však případy, kdy je potřeba glutaminu ve vašem těle vyšší než jeho schopnost ho produkovat, a tak je někdy označován za podmíněně esenciální aminokyselinu. To znamená, že za určitých podmínek, například při zranění nebo nemoci, musí být získáván ze stravy nebo pomocí glutaminových přípravků.
Přírodním zdrojem glutaminu je řada potravin. Největší množství se nachází v živočišných produktech, například v červeném masu, vejcích či mléčných výrobcích. Obsahuje ho ale i mnoho potravin rostlinného původu, například rýže nebo kukuřice.
Kromě stravy lze glutamin získat také prostřednictvím kvalitních potravinových doplňků, které nabízí Nutrition-shop. Jednou z výhod tohoto e-shopu je, že nabízí širokou nabídku různých forem této aminokyseliny, od kapslí po rozpustné prášky. Záleží tedy jen na zákazníkovi, jaké variantě dává přednost.
Proč užívat glutamin?
Konzumace mnoha druhů aminokyselin, včetně glutaminu, má pozitivní vliv na růst svalů a sportovní výkon. Kromě toho odborné studie ukazují, že doplňky stravy s glutaminem mohou snižovat bolestivost svalů a zlepšovat regeneraci po intenzivním cvičení.
Aminokyseliny nejsou jediným způsobem, jak podpořit růst svalové hmoty. Vhodná je tak společně s nimi konzumace též doplňků stravy obsahující proteiny, ať již živočišného nebo rostlinného původu.
K výhodám, které s sebou užívání glutaminových doplňků stravy přináší, tak patří:
- podpora nárůstu svalové hmoty
- menší bolestivost svalů po cvičení
- zlepšení regenerace
- ochrana před svalovým zraněním
Jaké jsou zdravotní účinky glutaminových přípravků?
Užívání glutaminu je spojeno i s dalšími pozitivy, které nutně nesouvisejí se svaly a cvičením.
- podpora obranyschopnosti organismu
- zlepšení funkce a zdraví střev
- zlepšení funkce jater u pacientů s cirhózou
Jednou z nejdůležitějších funkcí glutaminu je jeho úloha v imunitním systému, je totiž zdrojem paliva pro imunitní buňky, včetně bílých krvinek a některých střevních buněk.
Jeho hladina v krvi se může snížit v důsledku závažných zranění, popálenin nebo operací. Pokud je potřeba glutaminu v těle větší než jeho schopnost ho produkovat, může podle studií tělo odbourávat zásoby bílkovin, například svalů, aby uvolnilo více této aminokyseliny.
Výzkumy rovněž potvrzují, že doplňky s glutaminem mohou zlepšit zdravotní stav, snížit počet infekcí a vést ke zkrácení pobytu v nemocnici po operaci.
Příznivé účinky glutaminu na imunitní systém souvisejí s jeho úlohou ve zdraví střev. Není jen důležitým zdrojem energie pro střevní buňky, ale pomáhá též udržovat bariéru mezi vnitřkem střev a okolím. Díky tomu se škodlivé bakterie nebo toxiny nedostanou ze střev do zbytku těla.
Nabídka glutaminových doplňků je velmi široká, k oblíbeným značkám patří Nutrend, GymBeam či Extrifit. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku. Pokud se jedná o instantní směsi, přípravu nápoje vám mohou usnadnit praktické šejkry, které prášek rozmíchají rychle a bez hrudek.
Pro koho je glutamin vhodný?
Konzumace glutaminu v podobě doplňků stravy je vhodná nejen pro aktivní sportovce, ale také pro osoby, které se potýkají s potížemi, které souvisejí se zažívacím systémem.
Výzkumy ukazují, že glutamin může pomoci lidem, které trápí IBS neboli syndrom dráždivého tračníku. Nedostatek glutaminu totiž může vést ke zvýšené střevní propustnosti, což je stav, kdy látky příliš snadno procházejí střevní stěnou.
K nedostatku l-glutaminu může dojít též v následku závažných infekcí, chronických onemocnění či rakoviny, popálenin či traumatu. Lidem, kterých se tyto problémy týkají, tak může užívání rovněž prospět.
Tito lidé jsou ohroženi i nedostatkem některých vitamínů a minerálních látek. Kromě aminokyselin tak mohou těžit rovněž s kvalitních multivitaminových přípravků, které jim chybějící mikronutrienty dodají.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Vzhledem k tomu, že glutamin je aminokyselina, která se přirozeně vytváří v těle a nachází se v mnoha potravinách, je užívání doplňků stravy s glutaminem považováno pro většinu lidí za bezpečné.
Nicméně osoby s onemocněním jater nebo ledvin by se měli před jeho užíváním poradit s lékařem.
Pokud jste na l-glutamin alergičtí nebo ho užíváte v příliš vysokém množství, mohou se vyskytnout nežádoucí účinky v podobě nevolnosti, zácpy či bolesti hlavy.