Instantní kaše
Instantní kaše jsou rychlé, výživné a chutné. To z nich dělá nejen velmi vyhledávanou snídani, ale též svačinu, například před tréninkem nebo po něm. Jejich výhodou je, že na jednu stranu rychle zasytí, ale následně se z nich získaná energie uvolňuje po dlouhou dobu. Mohou být vyrobeny z různých druhů obilovin, k nejčastějším patří oves a rýže.
Nejprodávanější
Co je instantní kaše?
Instantní kaše je pokrm ze zpracovaných obilných vloček, které se následně zalijí teplou tekutinou, například vodou, mlékem nebo rostlinnou alternativou mléka a nechají se minutu až dvě odstát.
Po zamíchání a dosažení ideální konzistence je možné instantní kaši dochutit na mnoho různých způsobů. Oblíbené jsou jak sladké, tak slané varianty, které z tohoto pokrmu umožňují vytvořit skutečně komplexní jídlo, které organismu dodá vše potřebné.
Instantní směsi na přípravu kaší obvykle obsahují:
- sacharidy
- bílkoviny
- vlákninu
- vitamíny
- minerály
Kaše lze konzumovat jen tak, nebo si ji lze dále obohatit. Bílkoviny lze do kaše přidat pomocí tvarohu či vajec, zdravé tuky prostřednictvím ořechů, ořechových másel či semínek a vitamíny pomocí čerstvého ovoce či zeleniny.
K nejčastějším druhům instantních kaší patří:
- rýžová kaše
- ovesná kaše
- pohanková kaše
- jáhlová kaše
- špaldová kaše
- kukuřičná kaše
- čiroková kaše
- ječná kaše
- proteinová kaše
Druhy instantních kaší
Obvykle platí, že všechny instantní směsi jsou bohaté na sacharidy, bílkoviny a vlákninu. Konkrétní obsah živin závisí na konkrétních surovinách, ze kterých jsou vyrobeny.
Nejznámější a nejčastěji konzumovanou variantou je ovesná kaše, která díky vyváženému poměru všech důležitých živin pomáhá tělu nastartovat se na nový den nebo na sportovní výkon.
Pohanková kaše je stejně jako ovesná přirozeně bezlepková, kromě vlákniny a bílkovin tělu dodá též řadu vitamínů skupiny B.
Jáhlová kaše je bohatá na proteiny a vlákninu, obsahuje též vysoké množství draslíku a železa. Rýžová kaše je velmi snadno stravitelná a obsahuje jen minimum tuků.
Proteinové kaše jsou obohaceny o proteinový prášek, nejčastěji syrovátkový nebo rostlinný.
Nutrition-shop má ve své nabídce instantní kaše vyrobené z rozmanitých druhů jednotlivých obilovin i z jejich kombinací. Vícedruhové instantní kaše umožňují využít výhod jednotlivých ingrediencí a dodat organismu pestrou paletu zdraví prospěšných látek v jednom pokrmu.
Proč konzumovat obilné kaše?
Instantní kaše představují rychlý a jednoduchý způsob, jak se zasytit. To může být řešením ráno, než jdeme do práce, nebo i kdykoli během dne, když pocítíme hlad nebo když se chceme občerstvit před tréninkem nebo odměnit po něm.
Mezi hlavní výhody instantních kaší patří:
- rychlost přípravy
- jednoduchost přípravy
- dodání všech potřebných živin
- lehká stravitelnost
- zasytí a doplní energii
Většina instantních kaší má nízký glykemický index, to podle studií znamená, že nezpůsobují prudký nárůst hladiny cukru v krvi, a naše tělo tak následně neprodukuje zvýšené množství inzulínu. Kromě toho organismus zasytí na delší dobu.
K nejoblíbenějším značkám instantních směsí patří Extrifit a Amix, které jsou vyrobeny z kvalitních ingrediencí a neobsahují nežádoucí látky, jako jsou konzervanty, barviva či cukry.
Pro koho jsou snídaňové kaše vhodné?
Rozpustné obilné kaše do svých jídelníčků často zařazují sportovci a fyzicky aktivní osoby, kterým umožnují rychle dodat energii, kterou jejich organismus může buď využít v následném výkonu, nebo k regeneraci.
Vzhledem k obsahu mnoha zdraví prospěšných látek, ale mohou ze zařazení obilných kaší do jídelníčku profitovat i další skupiny osob:
- starší lidé
- lidé držící redukční dietu
- lidé, kteří nekonzumují pestrou stravu
- vegani a vegetariáni
Do klasických instantních kaší lze dodat větší množství bílkovin jednoduchým přidáním kvalitního proteinového prášku. Velmi dobře se k tomuto účelu hodí například syrovátkový protein.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Konzumace instantních obilných kaší je všeobecně považována za bezpečnou a není spojována s žádnými nežádoucími vedlejšími účinky.
Tak jako u všech předpřipravených výrobků je nicméně vhodné dávat pozor na složení a vyvarovat se produktů, které obsahují velké množství přidaných látek, jako jsou cukry, barviva či konzervanty.
Vždy je lepší dávat přednost neochuceným variantám a ochutit si pokrm až po přípravě pomocí čerstvých ingrediencí.
Osoby trpící celiakií či nesnášenlivostí lepku by měly dávat přednost produktům, které se nevyrábějí v závodech, kde by mohlo dojít ke kontaminaci.