Omega kyseliny
Omega kyseliny jsou nenasycené mastné kyseliny, které se často označují pojmem „zdravé tuky“. Z hlediska fungování organismu jsou nejdůležitějšími skupinami omega-3, omega-6 a omega-9 mastné kyseliny, které mají pozitivní vliv na srdce, mozek, zrak i metabolismus. Našemu tělu je můžeme dodávat v podobě potravin nebo doplňků stravy.
Nejprodávanější
Co jsou omega kyseliny?
Pojem omega kyseliny označuje skupinu nenasycených mastných kyselin. Z hlediska zdraví jsou nejdůležitější tři typy:
- Omega-3 mastné kyseliny
- Omega-6 mastné kyseliny
- Omega-9 mastné kyseliny
Zatímco omega-3 a omega-6 kyseliny si náš organismus nedokáže vyrobit, omega-9 kyseliny za určitých okolností ano.
Častým problémem je, že většina osob ve své stravě nepřijímá dostatek omega-3 mastných kyselin a omega-6 mastných kyselin konzumují naopak příliš mnoho.
Dalšími látkami, které si náš organismus nedokáže vyrobit, jsou esenciální aminokyseliny, i ty je tak vhodné tělu dodávat nejen prostřednictvím stravy, ale též kvalitních aminokyselinových doplňků.
Omega-3 nenasycené mastné kyseliny
Omega-3 kyseliny jsou polynenasycené tuky. Termín „polynenasycené“ odkazuje na jejich chemickou strukturu, kdy „poly“ znamená mnoho a „nenasycené“ odkazuje na dvojné vazby.
Jinými slovy omega-3 mastné kyseliny mají mnoho dvojných vazeb. „Omega-3“ odkazuje na polohu poslední dvojné vazby v chemické struktuře, která je vzdálena tři atomy uhlíku od „omega“ neboli zadního konce molekulárního řetězce.
Vzhledem k tomu, že lidské tělo si je nedokáže vyrobit, jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny označovány jako „esenciální“, což znamená, že je musíme získávat ze stravy nebo z kvalitních potravinových doplňků.
Třemi nejdůležitějšími omega-3 kyselinami jsou:
- kyselina eikosapentaenová (EPA)
- kyselina dokosahexaenová (DHA)
- kyselina α-linolenová (ALA)
Omega-6 nenasycené mastné kyseliny
I omega-6 kyseliny jsou polynenasycené, poslední dvojná vazba se však nachází šest uhlíků od konce molekuly mastné kyseliny, a esenciální.
Nejběžnější je kyselina linolová, kterou tělo může přeměnit na další omega-6 kyseliny, jako je kyselina arachidonová (AA).
Omega-9 nenasycené mastné kyseliny
Omega-9 kyseliny jsou mononenasycené, což znamená, že mají pouze jednu dvojnou vazbu, která se nachází devět uhlíků od konce molekuly mastné kyseliny.
Na rozdíl od omega-3 a omega-6 kyselin nejsou striktně „esenciální“, protože si je tělo dokáže vyrobit. Nejběžnější omega-9 mastnou kyselinou je kyselina olejová.
Výzkumy ukazují, že nahrazení některých nasycených tuků omega-9 kyselinami může být pro zdraví prospěšné.
Jaké jsou zdroje omega kyselin?
Všechny omega mastné kyseliny lze získat ze stravy, ale potřebujeme jejich správný poměr. Typická západní strava obsahuje více omega-6, než je nutné, a málo omega-3.
Nejlepším zdrojem omega-3 mastných kyselin EPA a DHA jsou tučné ryby. Mezi další mořské zdroje patří oleje z mořských řas. ALA pochází především z ořechů a semínek.
Vysoké množství omega-6 mastných kyselin je obsaženo v rafinovaných rostlinných olejích a potravinách připravovaných na rostlinných olejích. Značné množství obsahují také ořechy a semínka.
Omega-9 mastné kyseliny jsou obsaženy v rostlinných olejích, ořechách a semínkách.
Nutrition-shop poskytuje svým zákazníkům pestrou nabídku doplňků stravy s omega kyselinami. Kromě produktů, které obsahují pouze omega-3 mastné kyseliny, lze zakoupit též kombinované přípravky s obsahem všech tří typů omega kyselin.
K oblíbeným značkám patří GymBeam či Extrifit, dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku. Nejčastější formou jsou kapsle, které můžete pohodlně zapít pomocí praktických sportovních lahví kdykoli budete chtít.
Proč užívat omega mastné kyseliny?
Omega mastné kyseliny plní mnoho důležitých funkcí:
- zlepšení zdraví srdce a cév – omega-3 podle studií pomáhají regulovat hladinu cholesterolu, triglyceridů i krevního tlaku
- zlepšení činnosti mozku a nervové soustavy – DHA tvoří podle výzkumů asi 8 % hmotnosti mozku a přispívá k jeho vývoji a funkci
- zlepšení funkce zraku
- podpora duševního zdraví – pomáhají zvládat deprese, Parkinsonovu chorobu a psychózy
- podpora růstu svalové hmoty
- zrychlení regenerace svalů
- snížení hmotnosti a zmenšení obvodu pasu
- snížení množství tuku v játrech
- pomoc v boji proti zánětům a volným radikálům
Odborné studie ukazují, že nízký příjem omega-3 mastných kyselin ve srovnání s omega-6 může přispívat ke vzniku zánětu a chronických onemocnění, jako je revmatoidní artritida, cukrovka, ateroskleróza a srdeční selhání.
Pro dosažení co nejlepších účinků je vhodné omega mastné kyseliny kombinovat s kvalitními vitamíny a minerály, které organismus pro své správné fungování rovněž potřebuje.
Pro koho jsou omega kyseliny vhodné?
Užívání omega-3 nenasycených mastných kyselin v podobě doplňku stravy usnadňuje a urychluje získání jejich potřebného množství. Je oblíbené u mnoha sportovců, kterým pomáhá s lepším výkonem i regenerací.
Přípravky s omega kyselinami jsou ale vhodné i pro starší osoby, které mají nižší schopnost jejich vstřebávání ze stravy, a těhotné nebo kojící ženy, které mají přirozeně vyšší potřebu těchto látek.
V neposlední řadě jsou omega kyseliny prospěšné též pro vegany, vegetariáni nebo pacienty s onkologickými nebo zánětlivými onemocněními, kterým vyšší množství omega-3 kyselin může pomoci zvládat některé potíže.
Kombinované doplňky omega-3-6-9 obvykle poskytují každý typ v určitém poměru, například 2:1:1. To přispívá ke zlepšení celkové rovnováhy mastných kyselin tak, aby celkový poměr omega-6 k omega-3 byl okolo 4:1.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Doplňky stravy s omega kyselinami nejsou spojovány s žádnými negativními účinky a jejich užívání je považováno za bezpečné.
Nicméně lidé, kteří užívají léky na ředění krve, by se před jejich užíváním měli poradit s lékařem.
Stejně jako ostatní oleje, i polynenasycené mastné kyseliny snadno oxidují, pokud jsou vystaveny teplu a světlu. Proto si při nákupu doplňku stravy s omega-3-6-9 vybírejte takový, který je lisovaný za studena.