Ořechová másla
Ořechová másla jsou v posledních letech stále oblíbenější součástí zdravé výživy. Jednou z jejich předností je vysoký obsah zdravých tuků, díky kterým prospívají zdraví srdce a cév. Kromě toho skvěle chutnají a zasytí. Vyrábějí se z mnoha různých druhů ořechů, od arašídů přes lískové oříšky až po mandle.
Nejprodávanější
Co je ořechové máslo?
Oříšková másla, nazývané někdy též ořechové krémy, jsou zjednodušeně řečeno ořechy rozemleté na „pastu“. V závislosti na typu ořechů se liší jejich struktura a chuť, ale všechny druhy ořechových másel jsou plné zdravých tuků, vitamínů, minerálů a bílkovin.
V ideálním případě by máslo z ořechů mělo obsahovat jen rozmixované ořechy a možná trochu soli. Dejte si pozor na přidané látky, jako jsou cukry nebo hydrogenované oleje.
Ořechová másla se dají připravit prakticky ze všech druhů ořechů, včetně:
- arašídů neboli burských oříšků
- lískových ořechů
- vlašských ořechů
- pekanových ořechů
- makadamových ořechů
- kešu ořechů
- mandlí
- pistácií
Druhy oříškových másel
Arašídové máslo se vyrábí z plodů podzemnice olejné, která je technicky vzato luštěninou, přesto se řadí k ostatním ořechovým máslům kvůli podobným výživovým hodnotám i kulinářskému využití. Patří k cenově nejdostupnějším a obsahuje nejvyšší množství bílkovin.
Mandlové máslo obsahuje pro srdce zdravé mononenasycené tuky a také vitamíny a minerály, včetně vitamínu E, hořčíku a vápníku.
Máslo z vlašských ořechů obsahuje nejvíce omega-3 mastných kyselin. Výzkum naznačuje, že vlašské ořechy mají protizánětlivé vlastnosti, které mohou přispět ke zlepšení chronických zánětů a zdraví mozku.
Máslo z kešu oříšků v porovnání s jinými ořechovými pastami obsahuje více sacharidů a méně bílkovin. Specifikem je vysoký obsah mědi.
Nutrition-shop má ve své nabídce másla vyrobená z rozmanitých druhů jednotlivých ořechů i jejich směsí. Existují též produkty, které jsou ochucené nebo okořeněné přísadami, jako je skořice, med, semínka nebo kakaový prášek.
Proč jíst ořechové máslo?
Ořechové máslo je neuvěřitelně výživná potravina, která obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a pomáhá udržovat stabilní hladinu energie.
Všechny druhy jsou plné mononenasycených tuků. Tyto tuky podle odborných studií pomáhají zvyšovat hladinu dobrého (HDL) cholesterolu a zároveň udržují špatný (LDL) cholesterol pod kontrolou.
Kromě zdravých tuků obsahují řadu dalších důležitých živin, včetně:
- bílkovin
- vlákniny
- vitamínů (zejména vitamíny skupiny B a vitamín E)
- minerálů (zejména hořčík, draslík, zinek a mangan)
Vitamín E patří mezi antioxidanty, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Organismu tento cenný mikronutrient můžete dodat též prostřednictvím kvalitních doplňků stravy s vitamínem E.
Ořechová másla jsou neuvěřitelně univerzální a můžete si je vychutnat na mnoho různých způsobů, například si lžičku přimíchat do koktejlu před tréninkem.
Ráno si je můžete přidat do ovesné kaše, a připravit si tak výživnou snídani. Kromě toho je lze namazat na toasty nebo krekry a v neposlední řadě se hodí i na pečení.
K nejoblíbenějším značkám másel vyrobených z ořechů patří Big Boy a Bombus Nuts, jsou vyrobeny z kvalitních ingrediencí a neobsahují nežádoucí látky, jako jsou konzervanty, barviva či cukry.
Pro koho je ořechový krém vhodný?
Pasty z ořechů do svých jídelníčků často zařazují sportovci a fyzicky aktivní osoby, neboť jim kromě energie dodají též potřebné bílkoviny pro správnou činnost svalů a zdravé tuky.
Vzhledem k vysokému obsahu proteinů a dalších zdraví prospěšných látek jsou ořechová másla skvělou volbou též pro starší osoby, kterým pomohou v prevenci proti kardiovaskulárním nemocem.
V neposlední řadě mohou být velmi prospěšné také pro vegetariány a vegany, kteří mohou vzhledem ke svým stravovacím preferencím trpět nedostatkem bílkovin a některých vitamínů a minerálů, které oříšková másla přirozeně obsahují.
Osoby, které dávají přednost rostlinné stravě, mohou do svého jídelníčku přidat bílkoviny též pomocí veganských proteinů, které jsou vyrobeny z luštěnin či obilovin.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Nejčastějším druhem ořechového másla je to vyrobené z burských oříšků. Jeho nevýhodou bohužel je, že arašídy patří mezi časté potravinové alergeny.
Nicméně před konzumací jakéhokoli oříškového másla je vhodné důkladně si přečíst složení, zda nejste alergičtí na některou z jeho složek.
Ořechy jsou sice skvělým zdrojem zdravých tuků, vitamínů a minerálů, ale na druhou stranu mají také vysoký obsah kalorií. Z tohoto důvodu je důležité krémy z oříšků konzumovat v přiměřeném množství.
V neposlední řadě je vhodné dávat přednost neochuceným máslům. Ochucená ořechová másla mohou lákat chuťové pohárky, ale jejich „lákavé přídavky“ mohou popřít výhody ořechů, ze kterých jsou vyrobeny.