Ovesná kaše
Ovesné kaše dlouhodobě patří mezi nejoblíbenější a nejzdravější snídaně a svačiny. Oves je spojována s celou řadou zdraví prospěšných účinků, jako je například snížení rizika kardiovaskulárních problémů či snížení hladiny cukru v krvi. Kromě toho je tato bezlepková obilovina též skvělým zdrojem důležitých vitamínů, minerálů, vlákniny a antioxidantů.
Nejprodávanější
Co je ovesná kaše?
Oves lze do svého jídelníčku zařadit mnoha různými způsoby, k nejjednodušším patří ovesné kaše. Ty si lze vlastnoručně připravit z ovesných vloček, které se uvaří ve vodě či mléce. Druhou možnost představují již předpřipravené instantní ovesné kaše.
Instantní ovesné vločky se vyrábějí tak, že se ovesné kroupy nakrájejí na malé kousky, spaří v páře a rozválí na tenké vločky. Ty jsou měkčí než klasické ovesné vločky a kaše se z nich připraví během několika mála minut.
Stačí je jen přelít horkou vodou či mlékem a zamíchat. Případně můžete přidat studenou vodu nebo mléko a směs vložit do mikrovlnné trouby. Za 1-2 minuty bude ovesná kaše připravena ke konzumaci.
Ovesné kaše lze konzumovat na sladko, například s ovocem, ořechy, semínky, medem a kakaem, nebo naslano se sýrem, vejci, žampiony a zeleninou. V neposlední řadě můžete ovesným kaším dodat chuť a další zdravé látky pomocí kvalitních ořechových másel.
Nutrition-shop nabízí svým zákazníkům nejen kvalitní ovesné kaše rozmanitých příchutí, ale také kombinované instantní kaše, které obsahují nejen oves, ale i rýži.
Proč konzumovat kaši z ovesných vloček?
Pravidelná konzumace ovesných vloček je spojena s řadou zdravotních přínosů, například lepší hladinou cholesterolu, lepší regulací krevního tlaku a cukru v krvi i snížením zánětů.
Vláknina obsažená v ovesných vločkách může pomoci při zácpě a celkově přispět ke zdravějšímu střevnímu mikrobiomu.
Oves je vyváženým zdrojem mnoha živin a zdraví prospěšných látek. Podle výzkumů obsahuje velké množství sacharidů, bílkovin, vlákniny i široké spektrum vitamínů a minerálů.
Největší podíl z hlediska nutričních hodnot představují sacharidy. Jednou z jejich předností je skutečnost, že se pomalu vstřebávají, a ovesné kaše nás tak dobře zasytí.
Z minerálních látek je oves bohatý na obsah manganu, fosforu, hořčíku, zinku a železa. V neposlední řadě obsahuje velké množství rozpustné i nerozpustné vlákniny a vitamíny skupiny B.
Vitamíny skupiny B můžete organismu dodat též formou doplňků stravy s B-komplexem neboli vitamínových přípravků, které obsahují všech osm vitamínů skupiny B.
Ovesná kaše je velmi sytou potravinou, což má pozitivní vliv na snížení počtu konzumovaných kalorií a redukci váhy.
Jaké jsou zdravotní účinky ovsa?
- bohatý zdroj antioxidantů
- prevence před kardiovaskulárními chorobami
- snížení hladiny cukru v krvi
- prevence před cukrovkou 2. typu
- podpora správné funkce trávení
- snížení hladiny cholesterolu
Oves má vysoký obsah antioxidantů a prospěšných rostlinných látek zvaných polyfenoly. Nejvýznamnější je unikátní skupina antioxidantů zvaná avenanthramidy, která se nacházejí téměř výhradně v ovsu.
Avenathramidy podle výzkumů pomáhají v boji proti oxidačnímu stresu, pomáhají snižovat krevní tlak a mají též silné protizánětlivé účinky.
Oves obsahuje též velké množství beta-glukanu, což je druh rozpustné vlákniny. Beta-glukan se částečně rozpouští ve vodě a ve střevech vytváří hustý gelovitý roztok. Studie ukazují, že pomáhá regulovat diabetes 2. typu a přispívá ke zdraví trávicího traktu.
Srdeční choroby jsou celosvětově nejčastější příčinou úmrtí. Jedním z hlavních rizikových faktorů je vysoká hladina cholesterolu v krvi. Mnoho studií prokázalo, že beta-glukan v ovsu účinně snižuje hladinu celkového i LDL (špatného) cholesterolu.
Pro koho je ovesná kaše vhodná?
Pravidelná konzumace kaše z ovesných vloček může přinést řadu výhod téměř každému. Ke skupinám, které z účinků ovsa mohou těžit nejvíce, patří:
- sportovci před i po tréninku
- osoby, které se snaží o redukci váhy
- starší osoby
- vegetariáni a vegani
- osoby trpící některými zdravotními problémy, jako je cukrovka nebo zácpa
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Stejně jako u mnoha předpřipravených potravin je i u instantních ovesných kaší vhodné dávat si pozor na jejich složení a vybírat takové produkty, které neobsahují přidané cukry, sůl, aromata a další látky.
Oves je přirozeně bezlepkovou potravinou, nicméně při zpracování jím může být kontaminován. Lidé trpící celiakií nebo alergiemi by si na tuto skutečnost měli dát pozor.
Nadměrná konzumace ovesných kaší může vést k určitým zažívacím potížím, zejména nadměrné plynatosti, která souvisí s vysokým obsahem vlákniny.