Nákup kratomu zde: www.kratomovylistecek.cz
Proteinové tyčinky
Proteinové tyčinky představují snadný způsob, jak našemu organismu rychle dodat bílkoviny a další živiny. Z tohoto důvodu jsou oblíbené zejména u sportovců a lidí s aktivním životním stylem. Obvykle jsou vyrobeny ze směsi ořechů, semínek, zrn, sušeného ovoce a proteinového prášku.
Nejprodávanější
Co jsou proteinové tyčinky?
Proteinové tyčinky jsou jednoduchou a výživnou svačinou. Podle směrnic Evropské unie musí mít tyčinka, která nese název proteinová, alespoň 12% podíl bílkovin.
Průměrná proteinová tyčinka o hmotnosti 60 gramů obsahuje 10-20 gramů bílkovin, 5-10 gramů tuku, 25-35 gramů sacharidů a 5-10 gramů vlákniny.
Složení proteinových tyčinek:
- bílkoviny
- sacharidy
- tuky
- vláknina
- vitamíny (zejména vitamíny skupiny B a vitamín E)
- minerály (zejména vápník, železo, hořčík, draslík, fosfor)
- další látky (aminokyseliny, kofein)
Zdroje bílkovin mohou být rozmanité a některé produkty mohou obsahovat i 30 gramů bílkovin v jedné porci. K nejčastějším zdrojům bílkovin patří jogurtový prášek, mléko nebo mléčné bílkoviny, jako je kasein a syrovátka.
Některé tyčinky využívají rostlinné zdroje, jako je sója, hrách nebo hnědá rýže, další obsahují vaječné bílky a jiné spoléhají na ořechy a semínka.
Nutrition-shop nabízí bohatou nabídku komplexních proteinových tyčinek rozmanitých příchutí, které vám pomohou zahnat hlad a dodají tělu potřebné živiny. K nejoblíbenějším značkám patří Excelent či Bombus.
Vegani a vegetariáni mohou do svého jídelníčku zařadit bílkoviny i prostřednictvím jiných prostředků, například rostlinných proteinů.
Proč jíst proteinové tyčinky?
Konzumace tyčinek s proteiny s sebou přináší rozmanité benefity, přičemž většina z nich není výhodná jen pro fyzicky aktivní osoby, ale téměř pro kohokoli.
Výhody konzumace proteinových tyčinek:
- rychlý a pohodlný zdroj živin
- udržení stabilní hladiny cukru v krvi
- usnadnění hubnutí
- nárůst svalové hmoty
- zlepšení sportovního výkonu
- náhrada jídla
Obsah bílkovin a sacharidů v proteinových tyčinkách z nich podle výzkumů činí dobrou volbu pro svačinu před nebo po tréninku, která může dodat energii na cvičení nebo napomoci regeneraci po něm.
Proteinové tyčinky, které mají vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a vlákniny mohou podle odborných studií zpomalit uvolňování cukru do krevního oběhu, a zabránit tak výkyvům energie.
Mnoho lidí vyhledává proteinové tyčinky jako způsob, jak podpořit redukci hmotnosti. Studie naznačují, že vysokoproteinové diety podporují zdravé hubnutí ve větší míře než diety obsahující standardní množství bílkovin. To je pravděpodobně způsobeno sytícími účinky bílkovin, které mohou omezit chuť k jídlu.
Pro hubnutí není důležitý jen jídelníček, ale také pohyb. S motivací k intenzivní fyzické aktivitě může pomoci kvalitní sportovní oblečení a obuv.
Mnohé tyčinky jsou bohaté nejen na bílkoviny, ale též na kalorie. To může podle studií napomoci k rychlejšími nabrání svalové hmoty a zlepšení výkonnosti.
V neposlední řadě jsou tyčinky s proteiny často považovány za rychlou náhradu jídla, zejména snídaně, například když jste na cestách.
Pro koho je tyčinka s proteiny vhodná?
Zařadit do svého jídelníčku proteinové tyčinky může téměř každý. Z hlediska jejich nutričního složení a skladnosti je často využívají vytrvalostní sportovci, jako jsou cyklisté, běžci či lyžaři.
Kromě toho je ale můžete ocenit k doplnění energie a živin i v řadě dalších situací:
- před nebo po tréninku
- při pěší turistice či cykloturistice
- v práci či ve škole
- při cestování
- při snaze o redukci váhy
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
S konzumací tyčinek s bílkovinami nejsou spojovány žádné negativní účinky, přesto je ale vhodné při výběru sledovat jejich složení. Některé mají tak vysoký obsah kalorií a přidaného cukru, že by se klidně mohly nacházet v uličce s cukrovinkami.
Pro zvýraznění chuti se v mnoha z nich používají přidaná sladidla, která se mohou lišit od přírodnějších sladidel, jako jsou datle nebo stévie, až po nezdravá, jako je kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy.
Problematické mohou být i tuky, zatímco v některých proteinových tyčinkách pochází z celých ořechů a semínek, jiné používají vysoce zpracované rostlinné oleje, jako je palmový, řepkový, arašídový nebo sójový.