Proteinové pudinky
Proteinové pudinky představují oblíbenou náhradu dezertů a dalších sladkostí, kterou často využívají sportovci a fyzicky aktivní jedinci. Kromě toho, že skvěle chutnají a zasytí, dodají organismu též dávku bílkovin. Lze je konzumovat před tréninkem i po tréninku. Prospěch z jejich zařazení do jídelníčku mohou mít též starší osoby nebo lidé, kteří drží redukční dietu.
Nejprodávanější
Co je proteinový pudink?
Proteinový pudink je zjednodušeně řečeno tradiční pudink, který byl obohacen o proteinový prášek. Nejčastěji se jedná o syrovátkový protein v podobě syrovátkového koncentrátu či izolátu, ale existují též pudinky, které obsahují kasein nebo rostlinné proteiny.
Lze se setkat s již hotovými produkty, které je možné okamžitě konzumovat, nebo s instantními směsmi, které stačí rozmíchat v malém množství mléka či vody. K oblíbeným značkám patří Extrifit či Nutrend. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním produktu.
Kromě bílkovin obsahují též sacharidy, tuky a vlákninu. Některé směsi na přípravu proteinových pudinků jsou obohaceny i o další látky, například vitamíny, minerály a trávicí enzymy. Ty umožňují rychlejší trávení a vstřebávání živin.
Nutrition-shop má ve své nabídce široké spektrum produktů na přípravu proteinových pudinků různých příchutí, například čokoláda, vanilka nebo jahoda, takže si každý může vybrat ten nejlepší výrobek nejen na základě složení, ale i na základě chuťových preferencí.
Pro přípravu proteinového pudinku lze velmi dobře využít šejkr na přípravu nápojů. Stačí v něm instantní směs s vodou či mlékem protřepat do požadované konzistence.
Proč jíst pudinky s proteinem?
Proteinový pudink je ideální pro všechny osoby, které hledají způsob, jak zvýšit svůj příjem bílkovin pomocí stravy. Díky jejich rychlé a nenáročné přípravě je možné je připravit téměř kdekoli a kdykoli. Nejčastěji se konzumují ke svačině či snídani.
Obsažené bílkoviny a sacharidy se poměrně rychle vstřebávají, což umožňuje zlepšit sportovní výkon a podpořit růst i udržení svalové hmoty. Pozitivní vliv proteinů na svaly a svalovou sílu i výdrž potvrzují mnohé studie. Pokud proteinový pudink do svého jídelníčku zařadíte po tréninku, pomůže vám s rychlejší a efektivnější regenerací svalů.
Vzhledem k tomu, že bílkoviny obecně zvyšují pocit sytosti, mohou pudinky se zvýšeným obsahem bílkovin pomoci též při snaze o redukci váhy, neboť díky nim zkonzumujete menší množství jídla.
K hlavním výhodám konzumace proteinových pudinků tak patří:
- podpora nárůstu svalové hmoty
- zlepšení sportovního výkonu
- rychlejší regenerace pro výkonu
- pomoc při snaze o zhubnutí
- chuťově příjemný zdroj bílkovin
Pokud chcete vašemu organismu dodat bílkoviny formou chutné svačinky, oblíbenou možností jsou též proteinové tyčinky.
Pro koho jsou pudinky se zvýšeným obsahem bílkovin vhodné?
Sportovci a fyzicky aktivní jedinci využívají proteinové pudinky jako jednu z forem, jak svému organismu dodat dostatečné množství bílkovin, které potřebují ke sportovnímu výkonu i regeneraci. Jsou alternativou k jiným proteinovým suplementům, jako jsou proteinové nápoje, tyčinky nebo kaše.
Osoby držící diety nebo snažící se o úbytek váhy je mohou využít jako jeden ze způsobů, jak snížit pocit hladu a kontrolovat příjem kalorií. Veganům a vegetariánům může konzumace proteinových pudinků pomoci se zajištěním dostatečné příjmu bílkovin v jejich stravě.
V neposlední řadě mohou pudinky díky svému nutričnímu složení a příjemné chuti i formě představovat skvělý způsob, jak zvýšit obsah bílkovin v jídelníčku starších osob. Podle výzkumů jim mohou pomoci s problémem věkem podmíněného úbytku svalové hmoty.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Proteinové pudinky jsou obecně bezpečné a zdravé, nicméně je důležité brát v úvahu několik možných rizik. Největším rizikem mohou být alergie na některou ze složek, nejčastěji mléko či sóju. Vhodné je též sledovat, zda produkt neobsahuje nevhodná umělá sladidla, barviva či další látky.
V neposlední řadě, především pokud využíváte i další doplňky stravy s proteiny, je důležité dávat pozor na nadměrnou konzumaci bílkovin, se kterou mohou být spojeny některé zdravotní problémy, zejména u osob, které mají problémy s ledvinami.