Proteiny
Proteiny jsou doplňkem stravy, který slouží k doplnění nebo zvýšení příjmu bílkovin. Podporují růst i udržení svalové hmoty, a proto jsou základním stavebním kamenem stravy mnoha sportovců. Pomáhají též s regenerací a spalováním tuků. Prospěch z jejich užívání ale mohou mít též starší osoby nebo ti, kteří se snaží o redukci váhy.
- Syrovátkové (whey)
- Veganské (rostlinné)
- Vícesložkové a micelární proteiny
- Hovězí proteiny
- Na hubnutí
- Na svaly
- Na přibírání
- Pro ženy
- Pro seniory
- Proteinové nápoje
- Podle výrobce
Nejprodávanější
Co jsou proteiny?
Proteiny neboli bílkoviny jsou vedle sacharidů a tuků jednou ze tří základních makroživin. Jedná se o živiny, které náš organismus potřebuje v relativně velkém množství, neboť představují hlavní stavební kameny našeho těla.
Vytvářejí se z nich svaly, šlachy, orgány a kůže a také enzymy, hormony, neurotransmitery a různé molekuly, které plní mnoho důležitých funkcí.
Bílkoviny se skládají z menších molekul zvaných aminokyseliny. Živočišné potraviny mají obvykle vysoký obsah bílkovin a poskytují všechny esenciální aminokyseliny.
Potřebné množství proteinů můžete organismu dodat prostřednictvím stravy nebo též výživových doplňků. Mezi bohaté přírodní zdroje bílkovin patří libové maso, ryby, tofu, vejce, mléčné výrobky, luštěniny a ořechy.
Množství bílkovin, které potřebujete, závisí na mnoha faktorech, například pohlaví, věku, úrovni fyzické aktivity či na celkovém zdravotním stavu.
Většina dospělých při stravě s obsahem 2 000 kalorií potřebuje 50 gramů bílkovin denně. Sportovci obvykle potřebují přijmout o něco více bílkovin, uvádí se 1,5 až 2,4 g proteinů na 1 kg tělesné hmotnosti denně.
Nutrition-shop nabízí rozmanité druhy proteinových koktejlů či prášků, které jsou vyrobeny z různých zdrojů, aby si každý mohl zvolit verzi, která mu nejvíce vyhovuje.
Typy proteinových přípravků
Z hlediska původu se proteinové prášky dělí na:
- živočišné – pocházejí z živočišných zdrojů, jako je mléko, vejce, maso
- rostlinné – pocházejí z rostlinných zdrojů, jako jsou obiloviny a luštěniny
- vícesložkové (kombinované)
Nejčastějšími živočišnými proteiny jsou:
- syrovátkový protein
- micelární kasein
- vaječný protein (albumin)
- hovězí protein
Nejčastějšími rostlinnými neboli vegan proteiny jsou:
- sójové proteiny
- konopné proteiny
- rýžové proteiny
- hrachové proteiny
Proč užívat proteinové prášky?
Bílkoviny jsou přítomny v každé tělesné buňce a jejich dostatečný příjem je důležitý pro udržení zdravých svalů, kostí a tkání. Kromě toho hrají roli v mnoha tělesných procesech, včetně srážení krve, rovnováze tekutin či reakci imunitního systému.
Proteinové doplňky stravy jsou oblíbené mezi profesionálními i amatérskými sportovci, kteří chtějí zlepšit svůj výkon. Výzkumy ukazují, že vyšší příjem bílkovin může pomoci budovat svaly a sílu.
Pro dosažení co nejlepších účinků je vhodné konzumovat bílkoviny z rozmanitých zdrojů, které tělu dodají další důležité látky.
Bílkoviny jsou velmi důležité též při hubnutí. Studie ukazují, že konzumace bílkovin může zvýšit počet spálených kalorií tím, že zvýší rychlost metabolismu a sníží chuť k jídlu.
Pravidelná strava s vysokým obsahem bílkovin tak může zvýšit úbytek hmotnosti, snížit riziko opětovného přibírání na váze a pomoci předcházet obezitě a nemocem souvisejícím s obezitou.
Jaké jsou další výhody proteinových doplňků stravy?
Užívání proteinových přípravků přináší i další pozitiva, nejen růst a udržení svalů.
- zrychlení metabolismu
- usnadnění hubnutí a udržení hmotnosti
- snížení pocitu hladu
- lepší a rychlejší regenerace
- podpora imunity a přirozené obranyschopnosti
- podpora zdraví kostí
- snížení krevního tlaku a hladiny cukru v krvi
Pro koho jsou proteinové nápoje vhodné?
Doplňky stravy s bílkovinami jsou oblíbené nejen u sportovců, ale také u lidí držících redukční dietu, neboť pomáhají zvýšit úbytek tuku a zároveň zachovat množství svalové hmoty.
Nedostatek bílkovin v důsledku nízkého příjmu ve stravě je ve vyspělých zemích poměrně vzácný. Nicméně deficit může vzniknout, pokud má člověk určité zdravotní potíže, například rakovinu či onemocnění, které se projevují potížemi se vstřebáváním živin.
Kromě osob se zdravotními potížemi mají s příjmem bílkovin často problémy i starší osoby, u nich přitom dlouhodobý nízký příjem bílkovin může vést k řadě zdravotních potíží:
- slabý svalový tonus
- úbytek svalové hmoty
- otoky nebo edémy způsobené zadržováním tekutin
- kožní léze
- hormonální nerovnováha
Proto je užívání proteinových doplňků výživy často doporučováno osobám nad 65 let nebo také osobám, které se zotavují po operaci nebo zranění.
Přípravky z rostlinných zdrojů umožňují zajistit dostatečný příjem bílkovin osobám, které dávají přednost rostlinné stravě, jako jsou vegani a vegetariáni.
K oblíbeným značkám proteinových doplňků patří GymBeam, Nutrend či Reflex. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku. Proteiny jsou obvykle v instantní formě, přípravu proteinového nápoje lze usnadnit použitím praktického šejkru, které umožní dokonalé rozmíchání.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Proteinové nápoje a prášky obecně patří k nejbezpečnějším a nejlépe prozkoumaným doplňkům stravy. S jejich konzumací nejsou spojovány žádné negativní vedlejší účinky.
Souvislost mezi poruchami ledvin a stravou s nadměrným obsahem bílkovin, o které se někdy diskutuje, nebyla prokázána. Nicméně osoby, které trpí onemocněním ledvin, by se před jejich užíváním měly poradit s lékařem.
V případě nadměrné konzumace proteinů se mohou objevit střevní potíže a zažívací potíže, nevolnost a bolest hlavy.
U vícesložkových proteinů by se lidé měli dát pozor na to, zda na některou ingredienci nejsou alergičtí.