Recept: Nikola Gottvaldová.
Tak to vypadá, že veškeré teplé dny jsou pro letošek fuč. Ale i to má svá pozitiva... Kdo není rád zachumlaný v teplé dece, u krbu s čajem či kávou v ruce, a u dobrého filmu nebo knížky ? Myslím, že takových moc není. A jak si tuto chvilku můžeme ještě vyšperkovat ? Co takhle si k tomu upéct výborný, šťavnatý, švestkový koláček s vůní skořice.
Máte spoustu švestek a nevíte co s nimi ? Myslím, že mám pro Vás skvělý typ!
Budeme potřebovat:
- 250g tvarohu ve vaničce (použila jsem polotučný)
- 3ks vejce
- 100ml mléka
- 2 PL jablečného pyré
- 60g kokosové mouky
- 60g celozrnné špaldové mouky
- 1 ČL prášku do pečiva
- Sladidlo (vanilkové zerodrops)
- Švestky + ½ balíčku skořicového cukru
Cože? Skořicový cukr? Jak to potom může být zdravé, když je v tom CUKR?! Lidé mají zažité dogma, že jídlo je děleno na zdravé a nezdravé. Přitom žádné takové dělení vlastně neexistuje. Zkuste se na jídlo dívat spíše jako na „pro tělo výživné“ a „pro tělo méně výživné“. Ani jedna z těchto dvou kategorií není špatná. Už v dřívějším článku jsme se bavili o pravidlu 80/20 – tedy 80% pro tělo a 20% pro mysl. Nemusíte se tedy vůbec bát skořicového cukru či čtverečku čokolády.
Postup:
- V míse si metličkovým mixérem důkladné smícháme tvaroh, vejce, mléko a jablečné pyré.
- Přidáme mouky, prášek do pečiva, dosladíme podle chuti a znovu promícháme.
- Švestky si vypeckujeme a nakrájíme na námi preferovanou velikost.
- Dáme je do mísy, smícháme se skořicovým cukrem (kdo se tedy bojí cukru, může použít např. erythritol smíchaný se skořicí).
- Do pekáčku/formy vystlané pečícím papírem nalijeme těsto a na něj naskládáme švestky.
- Koláček dáme péct na 180 stupňů, přibližně na 40 min. Hlídejte až těsto co vykukuje mezi švestkami začne zlátnout.
- Koláček před podáváním nechte lehce vychladnout.
Dobrou chuť!
Pokud podle nás budete péct, budeme moc rádi když nás označíte, aby jsme se mohli podívat na Vaše výtvory!
Instagram: nutrition_shop.cz
Facebook: nutrition-shop.cz