Rýžová kaše

Rýžová kaše je velmi výživný pokrm, který zasytí a organismu dodá řadu živin a zdraví prospěšných látek. Jeho příprava je rychlá a snadná, a tak je oblíbenou snídaní i svačinou sportovců. Prospět ale může i lidem na redukční dietě nebo těm, kteří se potýkají s gastrointestinálními potížemi.

Nejprodávanější

Extrifit Rice & Oat Mash 10x50g koupíte na Nutrition-shop.cz
Extrifit Rice & Oat Mash 10x50g
Skladem
Kód: 6085/COK
 
249 Kč
Extrifit Rice & Oat Mash 900 g koupíte na Nutrition-shop.cz
Extrifit Rice & Oat Mash 900 g
Skladem
Kód: 4929/COK
 
389 Kč
Amix RICEMASH 1500g koupíte na Nutrition-shop.cz
Amix RICEMASH 1500g
Skladem
Kód: 4761/BIL
 
369 Kč
EXTRIFIT Rice & Oat Mash 50g koupíte na Nutrition-shop.cz
 
26 Kč
4 položek celkem
Extrifit Rice & Oat Mash 10x50g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
249 Kč

Prémiová rýžová kaše. Žádné vaření, vše za studena. Příprava trvá 1 minutu!

Kód: 6085/COK
Extrifit Rice & Oat Mash 900 g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
389 Kč

Hotová směs vynikající rýže ve formě snadno rozpustných rýžových vloček s ovocem, kokosem a čokoládou.

Kód: 4929/COK
Amix RICEMASH 1500g koupíte na Nutrition-shop.cz
Novinka EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
369 Kč

Mr. Popper's® RiceMash® je extrudovaná instantní rýžová mouka pro rychlou přípravu báječné kaše.

Kód: 4761/BIL
EXTRIFIT Rice & Oat Mash 50g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
26 Kč

Prémiová rýžová kaše. Žádné vaření, vše za studena. Příprava trvá 1 minutu!

Kód: 774

Co je rýžová kaše?

Rýže je základní potravinou v mnoha zemích světa. Obsahuje velké množství sacharidů, které tělu dodávají energii. Existuje mnoho druhů této oblíbené obiloviny, které se liší barvou, chutí a výživovou hodnotou.

Bílá rýže je rafinovaná, zbavená otrub a klíčků. Tím se zlepšuje její kvalita při vaření, trvanlivost i chuť, ale výrazně se snižuje její výživová hodnota. Hnědá rýže je neporušené celé zrno, které obsahuje otruby i klíček, v nichž se nachází vláknina, vitaminy, minerální látky a antioxidanty.

Jeden ze způsobů, jak rýži zařadit do svého jídelníčku jinak než jen jako přílohu, představují instantní rýžové kaše, které se obvykle vyrábějí z extrudované rýžové mouky.

Klasická rýžová kaše se připravuje s mlékem, ale použít lze i horkou vodu. Následně lze kaši konzumovat nasladko či naslano. Do sladké varianty se nejčastěji přidává med, sušené či čerstvé ovoce, ořechy, semínka a skořice, slanou verzi je možné zpestřit zeleninou či sýrem.

Kromě kaší z rýže jsou oblíbenou snídaní též ty připravené z ovesných vloček. Nejlepší ovesné kaše dodají organismu energii na celý den.

Nutrition-shop má ve své nabídce nejen instantní kaše vyrobené z různých jednotlivých obilovin, ale také kombinované výrobky, které v sobě snoubí jak oves, tak rýži, což má pozitivní vliv nejen na jejich chuť, ale také nutriční hodnoty.

Proč konzumovat kaši z rýže?

Rýže se skládá především ze sacharidů, jež tvoří téměř 80 % její celkové hmotnosti v sušině. Většinu sacharidů v rýži tvoří škrob, který se skládá z dlouhých řetězců glukózy zvaných amylóza a amylopektin.

Různé druhy rýže obsahují různé množství těchto sloučenin. Tyto sloučeniny také ovlivňují, jak snadno tělo rýži stráví. Tělu trvá déle, než stráví rýži s vysokým obsahem amylózy, protože amylóza zpomaluje trávení škrobu.

Kromě sacharidů, obsahuje rýžová kaše též bílkoviny, vlákninu, a některé vitamíny, zejména vitamín B1, B3, a B5, B6, a minerální látky, například mangan, selen, fosfor hořčík, zinek a měď, o které byla obohacena.

Studie potvrdily, že rýžová mouka, ze které se instantní kaše vyrábějí, obsahuje cholin, což je látka, které tělu pomáhá transportovat cholesterol z jater do ostatních částí těla, čímž prospívá zdraví jater.

Mezi hlavní výhody rýžové kaše patří:

  • snadná stravitelnost
  • dobrý zdroj sacharidů, které tělu dodají energii
  • nízký obsah tuků
  • hydratace
  • rychlá příprava

Rýžová kaše se připravuje s poměrně velkým množstvím vody, což může pomoci udržet hydrataci.  

Další možnou svačinkou během i po sportovním výkonu mohou být energetické tyčinky, které rovněž obsahují velké množství sacharidů a dalších živin.

Pro koho je rýžová kaše vhodná?

Rýžová kaše je vzhledem k nutričnímu složení vhodná pro většinu osob, k nejoblíbenějším značkám patří Extrifit či Amix. Jedinou skupinou, která by si na konzumaci výrobků z bílé rýže měla dát pozor, jsou lidé s diabetem.

Ke skupinám, které z konzumace rýžové kaše mohou těžit nejvíce, patří:

  • sportovci před i po tréninku
  • osoby, které se snaží o redukci váhy
  • starší osoby
  • vegetariáni a vegani
  • lidé s alergií na lepek, neboť rýže je přirozeně bezlepková potravina

Výzkumy prokázaly, že diety zaměřené na bílou rýži podporují hubnutí, zejména v zemích, kde je každodenní potravinou.

Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?

Rozpustná rýžová kaše je předpřipravenou potravinou, z tohoto důvodu je tak vhodné věnovat pozornost jejímu složení a vybírat ty výrobky, které neobsahují přidané cukry, sůl, aromata a další látky.

Bílá rýže má přirozeně vyšší glykemický index, což znamená, že se její sacharidy rychleji přeměňují na krevní cukr. Studie ukazují, že vyšší příjem bílé rýže může vést k vyššímu riziku vzniku diabetu 2. typu.

Rýže sama o sobě je sice bezlepkovou potravinou, při zpracování ale může být lepkem kontaminována. Osoby trpící celiakií nebo alergiemi by si na tuto skutečnost měly dát pozor.