Nákup kratomu zde: www.kratomovylistecek.cz
Rýžová kaše
Rýžová kaše je velmi výživný pokrm, který zasytí a organismu dodá řadu živin a zdraví prospěšných látek. Jeho příprava je rychlá a snadná, a tak je oblíbenou snídaní i svačinou sportovců. Prospět ale může i lidem na redukční dietě nebo těm, kteří se potýkají s gastrointestinálními potížemi.
Nejprodávanější
Co je rýžová kaše?
Rýže je základní potravinou v mnoha zemích světa. Obsahuje velké množství sacharidů, které tělu dodávají energii. Existuje mnoho druhů této oblíbené obiloviny, které se liší barvou, chutí a výživovou hodnotou.
Bílá rýže je rafinovaná, zbavená otrub a klíčků. Tím se zlepšuje její kvalita při vaření, trvanlivost i chuť, ale výrazně se snižuje její výživová hodnota. Hnědá rýže je neporušené celé zrno, které obsahuje otruby i klíček, v nichž se nachází vláknina, vitaminy, minerální látky a antioxidanty.
Jeden ze způsobů, jak rýži zařadit do svého jídelníčku jinak než jen jako přílohu, představují instantní rýžové kaše, které se obvykle vyrábějí z extrudované rýžové mouky.
Klasická rýžová kaše se připravuje s mlékem, ale použít lze i horkou vodu. Následně lze kaši konzumovat nasladko či naslano. Do sladké varianty se nejčastěji přidává med, sušené či čerstvé ovoce, ořechy, semínka a skořice, slanou verzi je možné zpestřit zeleninou či sýrem.
Kromě kaší z rýže jsou oblíbenou snídaní též ty připravené z ovesných vloček. Nejlepší ovesné kaše dodají organismu energii na celý den.
Nutrition-shop má ve své nabídce nejen instantní kaše vyrobené z různých jednotlivých obilovin, ale také kombinované výrobky, které v sobě snoubí jak oves, tak rýži, což má pozitivní vliv nejen na jejich chuť, ale také nutriční hodnoty.
Proč konzumovat kaši z rýže?
Rýže se skládá především ze sacharidů, jež tvoří téměř 80 % její celkové hmotnosti v sušině. Většinu sacharidů v rýži tvoří škrob, který se skládá z dlouhých řetězců glukózy zvaných amylóza a amylopektin.
Různé druhy rýže obsahují různé množství těchto sloučenin. Tyto sloučeniny také ovlivňují, jak snadno tělo rýži stráví. Tělu trvá déle, než stráví rýži s vysokým obsahem amylózy, protože amylóza zpomaluje trávení škrobu.
Kromě sacharidů, obsahuje rýžová kaše též bílkoviny, vlákninu, a některé vitamíny, zejména vitamín B1, B3, a B5, B6, a minerální látky, například mangan, selen, fosfor hořčík, zinek a měď, o které byla obohacena.
Studie potvrdily, že rýžová mouka, ze které se instantní kaše vyrábějí, obsahuje cholin, což je látka, které tělu pomáhá transportovat cholesterol z jater do ostatních částí těla, čímž prospívá zdraví jater.
Mezi hlavní výhody rýžové kaše patří:
- snadná stravitelnost
- dobrý zdroj sacharidů, které tělu dodají energii
- nízký obsah tuků
- hydratace
- rychlá příprava
Rýžová kaše se připravuje s poměrně velkým množstvím vody, což může pomoci udržet hydrataci.
Další možnou svačinkou během i po sportovním výkonu mohou být energetické tyčinky, které rovněž obsahují velké množství sacharidů a dalších živin.
Pro koho je rýžová kaše vhodná?
Rýžová kaše je vzhledem k nutričnímu složení vhodná pro většinu osob, k nejoblíbenějším značkám patří Extrifit či Amix. Jedinou skupinou, která by si na konzumaci výrobků z bílé rýže měla dát pozor, jsou lidé s diabetem.
Ke skupinám, které z konzumace rýžové kaše mohou těžit nejvíce, patří:
- sportovci před i po tréninku
- osoby, které se snaží o redukci váhy
- starší osoby
- vegetariáni a vegani
- lidé s alergií na lepek, neboť rýže je přirozeně bezlepková potravina
Výzkumy prokázaly, že diety zaměřené na bílou rýži podporují hubnutí, zejména v zemích, kde je každodenní potravinou.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Rozpustná rýžová kaše je předpřipravenou potravinou, z tohoto důvodu je tak vhodné věnovat pozornost jejímu složení a vybírat ty výrobky, které neobsahují přidané cukry, sůl, aromata a další látky.
Bílá rýže má přirozeně vyšší glykemický index, což znamená, že se její sacharidy rychleji přeměňují na krevní cukr. Studie ukazují, že vyšší příjem bílé rýže může vést k vyššímu riziku vzniku diabetu 2. typu.
Rýže sama o sobě je sice bezlepkovou potravinou, při zpracování ale může být lepkem kontaminována. Osoby trpící celiakií nebo alergiemi by si na tuto skutečnost měly dát pozor.