Syrovátkové hydrolyzáty a izoláty
Syrovátkové hydrolyzáty a izoláty jsou nejčastěji užívanými typy syrovátkového proteinu. Jejich hlavní funkcí je podpora syntézy svalových bílkovin a růst svalové hmoty. Mezi další možné výhody patří snazší hubnutí a pomoc při snižování hladiny cholesterolu a vysokého krevního tlaku.
Nejprodávanější
Co je syrovátkový hydrolyzát?
Syrovátkový proteinový hydrolyzát nebo též hydrolyzovaná syrovátka je zjednodušeně řečeno „přetrávenou“ formou syrovátkové bílkoviny, neboť již prošel částečnou hydrolýzou, což je proces nezbytný k tomu, aby tělo mohlo bílkoviny vstřebat.
Jeho výroba spočívá v enzymatickém štěpení syrovátkového koncentrátu nebo izolátu na nízkomolekulární dipeptidy a tripeptidy. Podíl bílkovin se podle výzkumů pohybuje mezi 70 až 85 % a obsah laktózy a tuků je menší než 1 %.
Kratší peptidy jsou pro organismus mnohem lépe vstřebatelné a z tohoto důvodu se hydrolyzovaná syrovátka mnohem rychleji a snadněji tráví. Je tak často považována za nejkvalitnější typ syrovátkového proteinu.
Rychlost vstřebávání je podle studií ovlivněna stupněm hydrolýzy. Z tohoto důvodu jsou doplňky výživy s hydrolyzovanou syrovátkou často označovány písmeny DH a číslem. DH znamená právě stupeň naštěpení syrovátkové bílkoviny.
Čím vyšší číslo, tím vyšší naštěpení, a tedy i rychlejší stravitelnost. Obecně se udává, že syrovátkový hydrolyzát se vstřebává rychlostí více než 10 gramů za hodinu. Maximální stupeň hydrolýzy je DH32 a Nutrition-shop má ve své nabídce i produkty s tímto nejvyšším možným stupněm.
Proč užívat hydrolyzovanou syrovátku?
Vzhledem k tomu, že syrovátková bílkovina již byla enzymaticky rozštěpena se přípravky se syrovátkovým hydrolyzátem rychleji vstřebávají, a jsou tak skvělou volbou, jak tělu rychle dodat bílkoviny k regeneraci po tréninku. Lze ho ale užívat i před tréninkem k ochraně svalových vláken.
Jaké jsou výhody syrovátkového hydrolyzátu?
- rychlá vstřebatelnost a využitelnost
- podpora růstu svalové hmoty
- rychlejší regenerace
- ochrana před svalovým zraněním
- zvýšení pocitu sytosti a usnadnění hubnutí
Pro dosažení co nejlepších účinků je vhodné syrovátkový protein kombinovat s dalšími formami bílkovin, například špičkovými veganskými proteiny, které organismu zaručí též příjem dalších aminokyselin.
Pro koho je hydrolyzát ze syrovátky vhodný?
Doplňky stravy s hydrolyzovanou syrovátkou jsou díky své rychlé vstřebatelnosti velmi vhodné pro sportovce, kteří praktikují vícefázový trénink, neboť jim pomohou usnadnit a urychlit proces regenerace mezi jednotlivými tréninky.
Vzhledem ke způsobu výroby je hydrolyzovaná syrovátka dobře snášena i osobami, které mají za jiných okolností alergii na mléčné bílkoviny.
Co je syrovátkový izolát?
Syrovátkový izolát se vyrábí ze syrovátkového proteinu mikrofiltrací, díky níž má vyšší obsah bílkovin, obvykle 90 až 95 %, a méně tuku, cukru a laktózy.
Z hlediska rychlosti vstřebávání se syrovátkový izolát nachází mezi dvěma ostatními typy. Vstřebává se rychleji než syrovátkový koncentrát, ale pomaleji než syrovátkový hydrolyzát. Obecně se udává, že se vstřebává rychlostí cca 10 gramů za hodinu.
Proč užívat syrovátkový izolát?
Syrovátkový izolát je „nejčistší“ formou whey proteinů, neboť má nejvyšší obsah bílkovin. Z tohoto důvodu tak podle studií nejlépe podporuje růst svalů a zároveň není třeba užívat velkou dávku. Díky nízkému obsahu tuků a cukru nedodává tělu „zbytečné“ kalorie, čímž podporuje snahy o redukci váhy. Přispívá též k rychlejší a efektivnější regeneraci po tréninku nebo sportovním výkonu.
Nabídka potravinových doplňků se syrovátkovým izolátem či hydrolyzátem na Nutrition-shop je velmi široká, k oblíbeným značkám patří Nutrend, Extrifit, Amix či GymBeam. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku.
Pro dosažení co nejlepších účinků je vhodné syrovátkový izolát kombinovat s dalšími formami bílkovin, například kvalitními beef proteiny.
Pro koho je izolát ze syrovátky vhodný?
Přípravky obsahující syrovátkový izolát často využívají sportovci, kteří touží po nárůstu svalové hmoty, ale zároveň si hlídají příjem tuků a cukrů. Druhou skupinou osob, které přípravky se syrovátkovým izolátem využívají, jsou lidé na redukční dietě, které se snaží o zhubnutí, ale zároveň si chtějí udržet svalovou hmotu.
Z užívání proteinových přípravků se syrovátkovým proteinem mohou mít prospěch též starší osoby, kterým pomůže bojovat s úbytkem svalové hmoty, ke kterému s věkem přirozeně dochází. Díky téměř nulovému obsahu laktózy je izolát podle výzkumů vhodný i pro osoby, které za normálních okolností trápí intolerance nebo jiné potíže s trávením laktózy.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Užívání proteinových prášků, včetně syrovátkového izolátu a hydrolyzované syrovátky, je obecně považováno za bezpečné a není spojováno s nežádoucími vedlejšími účinky.
Při konzumaci nadměrného množství hydrolyzátu či izolátu se může vyskytnout nevolnost a střevní problémy.