Nízkosacharidové těstoviny
Nízkosacharidové (fitness) těstoviny jsou oblíbeným produktem nejen mezi sportovci, ale také mezi lidmi, kteří chtějí zlepšit své stravovací návyky či zhubnout. Příkladem jsou konjakové těstoviny Shirataki. Jejich předností je, že nemají skoro žádné kalorie a neobsahují tuky, cukry ani lepek. Kromě toho mají příznivé účinky na hladinu cukru v krvi, hladinu cholesterolu a zdraví zažívacího traktu.
Nejprodávanější
Co jsou nízkosacharidové těstoviny?
Jde o alternativu klasických těstovin, které jsou vyrobené převážně z bílé pšeničné mouky a obsahují vysoké množství sacharidů a lepek. Nízkosacharidové verze jsou vyrobené z různých surovin s nižším obsahem sacharidů, jako jsou luštěniny, některé druhy zeleniny a další rostliny.
Některé druhy obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamíny skupiny B a minerály, zejména železo, zinek, draslík a hořčík. Poslední jmenované mikronutrienty můžete svému tělu dodat též prostřednictvím kvalitních multivitaminových doplňků stravy.
Nutrition-shop má ve své nabídce několik druhů nízkosacharidových těstovin, které jsou velmi snadné na přípravu a univerzální z hlediska použití. Lze je přidávat do mnoha pokrmů, protože absorbují chuť jiných potravin.
Typy zdravých těstovin
- Konjakové těstoviny (nudle Shirataki)
- Čočkové těstoviny
- Cizrnové těstoviny
- Hrachové těstoviny
- Cuketové těstoviny
- Květákové těstoviny
Konjakové těstoviny jsou nízkokalorickou potravinou vyrobenou z glukomannanu, což je druh vlákniny, která se nachází v kořeni asijské rostliny konjak. Shirataki je japonský výraz pro „bílý vodopád“, který popisuje průsvitný vzhled nudlí.
Vyrábějí se smícháním glukomannanové mouky s vodou a trochou limetkové vody, která pomáhá nudlím držet tvar. Směs se uvaří a poté se z ní vytvarují nudle nebo kousky podobné rýži. Konjak roste v Japonsku, Číně a jihovýchodní Asii a obsahuje velmi málo stravitelných sacharidů.
K doplnění bílkovin můžete těstoviny ochutit prostřednictvím vhodných potravin nebo můžete využít rozmanitých proteinových přípravků, ať již syrovátkových, rostlinných či vícesložkových.
Proč jíst fitness těstoviny?
Těstoviny s nízkým obsahem sacharidů s sebou přinášejí i mnoho benefitů, které mají pozitivní vliv na naše zdraví.
Díky zanedbatelnému počtu kalorií přispívají ke snadnějšímu hubnutí. Některé fitness těstoviny mají navíc vyšší obsah bílkovin, což podporuje pocit sytosti a udržuje svalovou hmotu. K dalším výhodám nízkosacharidových těstovin patří:
- vysoký obsah viskózní vlákniny
- prospívají trávicímu systému a zmírňují zácpu
- podporují redukci hmotnosti
- snižují hladinu cukru a inzulínu v krvi
- snižují hladinu cholesterolu
Glukomannan je vysoce viskózní vláknina, což je typ rozpustné vlákniny, která může podle výzkumů absorbovat až padesátinásobek své hmotnosti ve vodě.
Konjakové nudle se pohybují trávicím systémem velmi pomalu, což napomáhá pocitu sytosti a zpomaluje vstřebávání živin do krevního oběhu. Viskózní vláknina navíc funguje jako prebiotikum. Vyživuje bakterie žijící v tlustém střevě, známé také jako střevní mikroflóra.
Výzkumy též prokázaly, že glukomannan pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi u lidí s cukrovkou a inzulinovou rezistencí, hladina cukru a inzulinu v krvi se zvyšuje postupně, jak se živiny vstřebávají do krevního oběhu.
Několik studií také naznačuje, že glukomannan může pomáhat snižovat hladinu LDL cholesterolu, zvyšuje totiž množství cholesterolu vylučovaného stolicí, takže se ho do krevního oběhu zpětně vstřebává méně.
Pro koho jsou nízkosacharidové těstoviny vhodné?
Díky téměř nulovému obsahu kalorií je často konzumují lidé, jejichž cílem je úbytek hmotnosti a zhubnutí. Ideální jsou pro osoby, které dodržují diety jako je keto, paleo nebo Atkinsova dieta. Odborné studie potvrdily, že glukomannan podporuje pocit sytosti, což může způsobit snížení příjmu kalorií a vést ke snížení hmotnosti.
Vzhledem k tomu, že neobsahují lepek, vejce, mléko ani další časté alergeny, mohou být užitečné a prospěšné pro zdraví lidí, kteří trpí potravinovou alergií, potravinovou intolerancí nebo zažívacími potížemi, které omezují jejich stravu.
Bez obav je tak mohou konzumovat například celiaci a diabetici, vhodné jsou také pro vegany a vegetariány.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Konzumace nízkosacharidových těstovin je obecně považována za velmi bezpečnou, nicméně se doporučuje zavádět je do svého jídelníčku pomalu a postupně.
Glukomannan obsažený v těstovinách Shirataki může u některých lidí vyvolat mírné zažívací potíže, jako je řídká stolice, nadýmání a plynatost.