Veganský (rostlinný) protein

Veganský (rostlinný) protein je jednou z možností, jak svému organismu zajistit dostatečný příjem bílkovin. Vzhledem k tomu, že neobsahuje žádné živočišné složky, je vyhledávaný zejména osobami, které dávají přednost rostlinné stravě, jako jsou vegani a vegetariáni. Prospěch z něj ale mohou mít též osoby s intolerancí laktózy.

 

Nejprodávanější

Nutrend Delicious VEGAN protein 450g koupíte na Nutrition-shop.cz
 
468 Kč
15e9ed7c282992b35fe9c0791a1dc67c mm2000x2000
 
697 Kč
Plant Based Protein 600g koupíte na Nutrition-shop.cz
Plant Based Protein 600g
Skladem
Kód: 3902/KAK
 
625 Kč
Extrifit Vegan 80 2000g koupíte na Nutrition-shop.cz
Extrifit Vegan 80 2000g
Skladem
Kód: 836
 
1 049 Kč
4 položek celkem
Nutrend Delicious VEGAN protein 450g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
468 Kč

Proteinový superfood vegan koktejl lahodné chuti a krémové konzistence s nutričně vyváženým složením.

Kód: 6114/LAT
15e9ed7c282992b35fe9c0791a1dc67c mm2000x2000
Novinka EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
697 Kč

Vícesložkový rostlinný protein (100% vegan), 5 různých druhů bílkovin + přidané enzymy

Kód: 6806/COK
Plant Based Protein 600g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
625 Kč

Ideální volba pro každého, kdo hledá kompletní aminokyselinový profil z čistě rostlinného zdroje.

Kód: 3902/KAK
Extrifit Vegan 80 2000g koupíte na Nutrition-shop.cz
EXTRA sleva s kódem "VANOCE5"
1 049 Kč

Proteinový izolát z výhradně rostlinných zdrojů! Neobsahuje laktózu! Vynikající alternativa k syrovátkovým a mléčným proteinům.

Kód: 836

Co je veganský protein?

Potřebné množství bílkovin může náš organismus získávat z různých zdrojů. Z hlediska původu se proteiny dělí na dva hlavní druhy – živočišné a rostlinné.

Zatímco mnoho živočišných produktů obsahuje všech devět esenciálních aminokyselin, u rostlinných bílkovin tomu tak není. Jen málo z nich je takto kompletních, obvykle obsahují nižší množství a neposkytují všechny základní aminokyseliny. Další rozdíl spočívá ve vstřebatelnosti, vegan proteiny jsou obvykle o něco hůře vstřebatelné.

Mezi přírodní zdroje rostlinných veganských proteinů patří zejména luštěniny, ořechy, semínka, obiloviny a sója. Další možností jsou doplňky výživy.

Jaké jsou typy vegan proteinů?

Na základě rostlin, z nichž pocházejí, existují čtyři hlavní typy rostlinných bílkovin. Obsah proteinů se liší v závislosti na metodě zpracování.

  • Sójové proteiny – z hlediska obsahu esenciálních kyselin jsou nejvíce podobné produktům živočišného původu. Obsahují cca 65–85 % bílkovin.
  • Konopné proteiny – obsahují cca 50 % bílkovin.
  • Rýžové proteiny – obsahují cca 50–78 % bílkovin.
  • Hrachové proteiny – oproti jiným rostlinným alternativám obsahují vyšší množství vlákniny. Obsahují cca 70–80 % bílkovin.

Nutrition-shop nabízí produkty, které jsou kombinací různých typů, obvykle jde o kombinaci proteinů z obilovin a luštěnin. Vícesložkový rostlinný protein zaručuje široké spektrum aminokyselin i dalších zdraví prospěšných látek.

Proč užívat rostlinné bílkoviny?

Bílkoviny rostlinného původu přinášejí tělu podobné benefity jako ty živočišné. Hlavním účinkem je podle studií podpora nárůstu svalové hmoty a síly. Kromě toho pomáhají také při regeneraci a hubnutí.

Ve srovnání s jinými proteiny se hůře vstřebávají, z tohoto důvodu je nutné konzumovat přibližně o 25 % vyšší množství, než je tomu u bílkovin živočišného původu. Doporučuje se též jejich konzumace s probiotiky.

K oblíbeným značkám patří Nutrend či Reflex. Dávkování a způsob užívání závisí na konkrétním přípravku. Bezlaktózové proteiny jsou obvykle ve formě prášku, přípravu nápoje si lze usnadnit použitím praktických šejkrů, které zrychlí a zjednoduší rozmíchání.

Jaké jsou další výhody veganského proteinu?

Rostlinné bílkoviny přinášejí i mnoho dalších benefitů, které mohou pomoci nejen sportovcům a fyzicky aktivním osobám.

  • usnadnění hubnutí a zvýšení pocitu sytosti
  • zrychlení metabolismu
  • zlepšení regenerace a ochrana před poškozením svalů

Pro dosažení co nejlepších účinků je možná jejich kombinace s kvalitními kreatinovými doplňky, které mají rovněž pozitivní vliv na růst svalové hmoty.

Pro koho je bezlaktózový protein vhodný?

Doplňky stravy s rostlinnými alternativami bílkovin jsou oblíbené nejen u sportovců, ale také u osob, které se snaží zhubnout a potřebují zvýšit příjem bílkovin, neboť ty podle odborných výzkumů pomáhají zvýšit úbytek tuku a zároveň zachovat množství svalové hmoty.

Veganský protein je samozřejmě skvělou alternativou též pro osoby, které mají problémy s trávením laktózy, kterou obsahují běžné syrovátkové či mléčné proteinové doplňky výživy.

V neposlední řadě rostlinné proteinové nápoje mohou být prospěšné pro vegetariány a vegany obecně, neboť tyto osoby díky svým stravovacím preferencím často svému tělu nedodávají dostatečné množství bílkovin.

Kromě toho mohou trpět též nedostatkem některých základních mikronutrientů, často doporučované jsou tak pro vegany též doplňky s obsahem vitamínů skupiny B.

Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?

Užívání rostlinných doplňků stravy není spojováno s žádnými negativními vedlejšími účinky. Vzhledem k jejich charakteristice je vhodná kombinace proteinů z různých zdrojů.

Pro zlepšení vstřebatelnosti se doporučuje konzumace probiotik. Studie potvrzují, že probiotika mají pozitivní vliv na využitelnost rostlinných bílkovin.

Lidé, kteří trpí alergiemi na některé potraviny, by měli být pozorní, zda daný přípravek neobsahuje proteiny z dané rostliny.