Vícesložkové a micelární proteiny
Vícesložkové a micelární proteiny patří mezi velmi oblíbené doplňky stravy. Jejich cílem je dodat organismu dostatek bílkovin, které podporují růst svalů i regeneraci po výkonu. Vícesložkové proteiny obsahují bílkoviny alespoň ze dvou zdrojů, což je činí komplexnějšími. Micelárním proteinem je zejména kasein.
Nejprodávanější
Co je vícesložkový protein?
Pokud chcete zvýšit příjem bílkovin, jsou proteinové prášky pohodlným způsobem, jak toho dosáhnout. Na trhu je zdánlivě nespočet druhů, jednou z populárních voleb pro budování svalové hmoty jsou vícesložkové proteiny.
Jak je patrné již ze samotného názvu, vícesložkový protein je charakteristický tím, že obsahuje bílkoviny pocházející ze dvou a více různých zdrojů. Výsledkem je univerzální a komplexní suplement, který v sobě spojuje výhody jednotlivých druhů proteinů, ze kterých je vyroben.
Proč užívat multisložkový protein?
Vzhledem k tomu, že bílkoviny v tomto typu proteinu pocházejí z různých zdrojů, obsahují tyto přípravky široké spektrum aminokyselin, zejména všechny esenciální aminokyseliny, které si náš organismu nedokáže vyrobit.
Vícesložkové proteinové prášky jsou velmi oblíbené mezi sportovci, kterým pomáhají k dosažení lepšího výkonu. Jejich účinkem je podle odborných studií nejen podpora růstu svalů a s tím související síly, ale i následné udržení svalové moty.
Složení vícesložkových proteinových prášků může být velmi rozmanité a v různém procentním zastoupení. Mezi nejčastější složky patří:
- syrovátkový protein
- micelární kasein
- hovězí protein
- sójový protein
- vaječný protein
Nutrition-shop má ve své nabídce široké spektrum vícesložkových proteinových přípravků, které kombinují až pět různých zdrojů bílkovin, a to jak živočišného, tak rostlinného původu. K nejoblíbenějším značkám patří Amix, GymBeam či Extrifit.
Proč užívat proteinový přípravek z různých zdrojů bílkovin?
Vzhledem ke svému komplexními složení mají tyto vícesložkové doplňky stravy mnohem všestrannější účinky, neboť kombinují pozitivních účinky svých jednotlivých složek. Vzhledem ke skutečnosti, že vícesložkové proteinové přípravky se vyznačují delší dobou vstřebávání, jsou ideální na doplnění bílkovin během dne.
Mezi hlavní benefity vícesložkových proteinových doplňků stravy patří:
- zlepšení výkonu
- podpora nárůstu svalové hmoty a síly
- rychlejší regenerace
- ochrana před zraněním
- zrychlení metabolismu
- zvýšení pocitu sytosti
- podpora hubnutí
Pokud chcete bílkoviny vašemu tělu dodat jinak než pomocí nápojů, můžete vyzkoušet kvalitní proteinové tyčinky nebo proteinové palačinky.
Co je micelární protein?
Micelárním proteinem je zejména kasein, který tvoří přibližně 80 % celkového množství bílkovin v kravském mléce, zatímco zbývajících 20 % připadá na syrovátku. Kaseinová bílkovina se vyrábí z odstředěného mléka.
Nejprve se odsaje syrovátka a poté se zbylá mléčná sraženina promyje vodou, odsaje, usuší a rozemele na prášek. Nejběžnějším zdrojem kaseinové bílkoviny je micelární kasein.
Syrovátkový i kaseinový protein jsou vysoce kvalitní, kompletní bílkoviny, což znamená, že obsahují všech devět esenciálních aminokyselin. Navzdory jejich podobnosti tělo tráví a vstřebává kasein mnohem pomaleji než syrovátku.
Podle výzkumů je to proto, že kyselé prostředí v žaludku způsobuje, že se kasein sráží nebo tvoří gel. Tělu proto trvá téměř dvakrát déle, než stráví a vstřebá stejné množství kaseinu jako syrovátky. Proto je kasein charakterizován jako pomalu stravitelný protein.
Z tohoto důvodu se též někdy označuje jako noční protein, neboť vzhledem ke svému postupnému a pomalému vstřebávání zajistí organismu přísun bílkovin po celou noc, což má pozitivní vliv na regeneraci po výkonu.
Proč užívat micelární kasein?
Pomalu stravitelné vlastnosti kaseinových bílkovin a jejich živin přinášejí několik výhod:
- růst svalové hmoty
- pomalá stavitelnost
- snížení pocitu hladu
- podpora hubnutí
- vysoký obsah vápníku
Kasein je vynikající volbou, pokud je vaším cílem budování svalové hmoty. Navzdory pomalejšímu trávení a vstřebávání studie prokázaly, že při konzumaci nabízí podobné účinky na budování svalů jako syrovátkový protein.
Mléčné bílkoviny, jako je kasein, snižují chuť k jídlu tím, že zvyšují pocit sytosti a oddalují pocit hladu. Přidání kaseinových bílkovin do jídelníčku proto může být užitečné, pokud si kladete za cíl zhubnout nebo máte problém se zasycením mezi jídly.
Výzkumy potvrdily, že kasein obsahuje též bioaktivní peptidy, které snižují krevní tlak stejně jako některé léky běžně předepisované na snížení krevního tlaku.
Jaké jsou možná rizika a nežádoucí účinky?
Stejně jako většina zdrojů bílkovin jsou oba druhy proteinů bezpečné pro pravidelnou konzumaci, přesto existují skupiny osob, které by měly být obezřetné. U vícesložkových proteinů je vhodné sledovat přesné složení pro případ možné alergie na některou ze složek.
Rovněž kasein, jakožto hlavní bílkovina obsažená v mléce, je běžným alergenem. Pokud trpíte alergií na mléko, měli byste se vyhýbat všem potravinám a doplňkům stravy, které obsahují mléčné bílkoviny, včetně kaseinu a sušené syrovátky.
Vyhnout se mléčnému proteinovému prášku by se měly též osoby s alergií na sóju, protože mnoho výrobků obsahuje sóju jako přídatnou látku. Osoby s onemocněním ledvin nebo jater by konzumaci měly konzultovat s lékařem.
Při dlouhodobé nadměrné konzumaci bílkovin se mohou projevit zdravotní obtíže, jako je nevolnost a problémy se zažíváním.